Nieuwsflits BPG september 2024

Van het bestuur

Beste leden,

Het jaar gaat snel en de zomer is alweer praktisch voorbij. De afgelopen maanden hebben we weer veel geïnvesteerd in de zichtbaarheid van BPG Vereniging landelijk Brabant. We waren in juli organisator en gastheer van het Brabantse Bossensymposium in opdracht van de provincie. Ruim 200 gasten mochten we ontvangen op Landgoed Gorp en Roovert. Een prachtig event waar we ons als vereniging bijzonder goed hebben kunnen laten zien aan de vertegenwoordigers van de provincie, TBO’s, gemeentes en particuliere boseigenaren. Ik ben er trots op dat we dit als vereniging hebben kunnen neerzetten.

Zoals u allen weet, kunnen we als vereniging alleen goed functioneren dankzij onze medewerkers. Het is daarom bijzonder jammer dat Ronald Kramer ons gaat verlaten omdat hij verhuisd is naar Friesland. Gelukkig gaat Ronald werken voor onze vereniging in Gelderland (GPG) en blijft zijn kennis en ervaring behouden voor de belangen van het particulier bezit. Graag stellen we u in de gelegenheid om tijdens de Algemene ledenvergadering van 9 november persoonlijk afscheid van hem te nemen. Tevens kunt u dan kennis maken met Nils Zuiderveen Borgesius. Hij werkte eerst voor GPG en volgt nu Ronald op bij BPG. Hij stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan u voor.

Onze najaars-ALV vindt plaats op zaterdag 9 november (in de middag) met als gastspreker Jaap Korteweg (o.m. oprichter van de Vegetarische Slager), die ons meer gaat vertellen over zijn visie op ontwikkelingen in het landelijk gebied. (Nieuwe vroenten.) Locatie in West-Brabant wordt later nog bekend gemaakt.
Ik kijk ernaar uit u binnenkort tijdens één van de bijeenkomsten te ontmoeten.

Maurits van Bouwdijk Bastiaanse
Voorzitter BPG

 

Nils Zuiderveen Borgesius stelt zich voor

Mijn naam is Nils Zuiderveen Borgesius. Per 1 september 2024 ben ik met veel plezier begonnen als belangenbehartiger en beleidsmedewerker bij BPG. Hiervoor heb ik drie jaar voor GPG gewerkt.
In 1976 ben ik in Wageningen ter wereld gekomen als zoon van een bosbouwer en een tuin- en landschapsarchitecte. In de jaren dat ik opgroeide, brachten we veel tijd door in de natuur; iedere wandeling was een college. De interesse in natuurbeheer is mij met de paplepel ingegoten. Desondanks ben ik na mijn studie biologie gepromoveerd in neurobiologie en heb daar jaren onderzoek in gedaan. Na verloop van tijd begon ik echter de maatschappelijke relevantie en natuur(beheer) te missen. Die heb ik bij het FPG gevonden. Na drie jaar in Gelderland heb ik veel zin om in Brabant aan de slag te gaan. Veelal dezelfde onderwerpen maar een hele andere cultuur en aanpak.
Ik kijk ernaar uit om de Brabantse leden te leren kennen en maak graag kennis met u. Ik nodig u dan ook van harte uit om contact met mij op te nemen via n.borgesius@grondbezit.nl of telefonisch via 06-83 17 70 28.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nils-foto.jpg

Bijeenkomsten

Brabanttafel: Agroforestry biedt kansen!

Op dinsdag 17 september heeft alweer de vierde Brabanttafel plaatsgevonden op Landgoed de Koekkoek te Drimmelen, met dit keer als onderwerp: Agroforestry.
Op Landgoed de Koekoek beheert de familie Smits van Oyen het landgoed met de biologische boerderij. Hier zorgen onder meer de percelen met notenbomen voor gras en beschutting voor de Angusrunderen. Pipie Smits van Oyen heeft ons deze avond eerst rondgeleid over hun bedrijf met agroforestry.
Jade Knoop en Loes Vinkenborg van Agroforestry Netwerk Brabant presenteerden de diverse aspecten van agrarisch ondernemerschap in combinatie met agroforestry. Wat is dat en hoe creëer je waarde voor je bedrijfsvoering? Hoe pak je het aan en welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Zaterdag 28 september – FPG Landgoeddag te Singraven

De jaarlijkse FPG Landgoeddag wordt dit jaar gehouden op het Overijsselse landgoed Singraven. Hier wordt historie en innovatie gecombineerd met een recreatiemodel, een landgoed vol inspiratie voor deze dag. Het programma bestaat uit opening en presentatie, een lunch in de Watermolen en een rondwandeling over het landgoed. Rentmeester Kees Jan Meier zal u vertellen over het beheer van dit bijzondere landgoed.
 U kunt zich opgeven via de website van FPG.

Hulp nodig? Klus aanmelden voor Natuurwerkdag


Heeft u hulp nodig bij het onderhoud op uw natuur of landbouwgrond? Op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november is weer de Landelijke Natuurwerkdag en zet jong en oud zich in voor de groene leefomgeving in de buurt. U kunt uw klus aanmelden zodat een aantal vrijwilligers aan de slag gaan op uw grond!
Een mooie manier eens die uitgestelde snoeiklus op uw landgoed/ natuurterrein aan te pakken. De klussen moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals het vergroten van biodiversiteit, dus wilgen knotten, bollen planten, snoeien, opslag verwijderen, poelen schoonmaken of takkenrillen maken.
De klus moet groot genoeg zijn om tenminste zes mensen aan het werk te zetten voor een aantal uur (van ongeveer 10.00u tot 16.00u) op een veilige manier.
Meld de klus aan op de website van Natuurwerkdag

Zaterdag 28 september – FPG Landgoeddag te Singraven


De jaarlijkse FPG Landgoeddag wordt dit jaar gehouden op het Overijsselse landgoed Singraven. Hier wordt historie en innovatie gecombineerd met een recreatiemodel, een landgoed vol inspiratie voor deze dag. Het programma bestaat uit opening en presentatie, een lunch in de Watermolen en een rondwandeling over het landgoed. Rentmeester Kees Jan Meier zal u vertellen over het beheer van dit bijzondere landgoed.
U kunt zich opgeven via de website van FPG.

 

Huis_Singraven_HDR-1024x680
Donderdag 10 oktober – Damesdag op Landgoed Wellenseind

Op donderdag 10 oktober van 14.30 tot 17.30 uur zijn alle vrouwelijke leden van harte welkom voor een high tea op landgoed Wellenseind tijdens de jaarlijkse Damesdag van BPG.
Het doel van deze middagen is informeel kennismaken met elkaars achtergrond, inspireren, elkaar weten te vinden, eventueel ondersteuning bieden en meedenken. Maar het is ook gewoon heel gezellig!
Tom Zeeman, één van de eigenaren, en zijn vrouw Marie Ellen Dingen zullen u ontvangen en u een rondleiding geven over het prachtige landgoed Wellenseind.
Komt u ook? Graag een mailtje aan info@landelijkbrabant.com.

 

Nieuws uit de provincie

 

Inschrijving Duurzame Pachtgronden Noord-Brabant geopend

Vanaf 9 september tot 4 oktober 12:00 kun je inschrijven voor 1000 hectare pachtgrond van Groen Ontwikkelfonds Brabant en Provincie Noord-Brabant.( Groen Ontwikkelfonds Brabant )
Voor onze gronden vinden we duurzaam beheer belangrijk. In de voorwaarden houden we daarom rekening met duurzaamheidsdoelstellingen op de thema’s bodem, water en biodiversiteit. Ondernemers, die op basis van een duurzaamheidscertificaat hieraan een bijdrage leveren, hebben zelfs een voordeel bij de gunning.
Nieuw dit jaar is het Duurzaam Pachtpakket voor percelen nabij Natura 2000-gebieden.
De pachtgronden worden vanaf 9 september aangeboden via pachtbank.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de voorwaarden, pachtpakketten en het gunningsproces.

Voor drie miljoen aan groen!

De Brabantse gemeenten, waterschappen en de provincie hebben in de eerste helft van 2024 samen €3 miljoen geïnvesteerd in biodiversiteit en een betere leefbaarheid van het buitengebied. Bijna een kwart van het totaalbudget van de Stimuleringsregeling Landschap (2020-2025) is in deze periode gebruikt. Met dit geld zijn landschapselementen gecreëerd, zoals hagen, kruidenrijke akkerranden en poelen.
Particuliere grondeigenaren en boeren die bij willen dragen aan het landschap kunnen met hulp van Groenloket Brabant subsidie aanvragen voor het aanleggen en beheren van landschapselementen. Zoals u kunt lezen zijn er verschillende mogelijkheden, van een meer onderzoek gericht project zoals een LESA naar hele praktische aanvragen zoals de aanplant van een heg.
Lees meer over de Stimuleringsregeling landschap – Brabant .

Eerste inloopbijeenkomsten Loonse en Drunense Duinen

Bent u ook naar een van de eerste inloopbijeenkomsten over de gebiedsgerichte aanpak Loonse en Drunense Duinen op dinsdag 10 september in Udenhout en/of donderdag 12 september in Drunen geweest? Hier kon u meer informatie verkrijgen over de veranderingen in het landelijk gebied rondom het natuurgebied Loonse en Drunense Duinen. 
Lees hier meer over de eerste inloopbijeenkomsten Loonse en Drunense Duinen. BPG is actief voor u als gebiedspartner. U kunt ook bij een tweede bijeenkomst weer aangeven welke kansen en uitdagingen op het gebied van water, natuur, landbouw en recreatie u ziet voor de Loonse en Drunense Duinen. We houden u op de hoogte.

Leden in het nieuws

 

De groene ambitie: herstel van bos met Etienne Schoenmakers

Nature Today houdt u op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Het project van Etienne Schoenmakers in het kader van de subsidie Boscompensatieregeling buiten het natuurnetwerk Brabant, was blijkbaar zodanig in goede aarde gevallen, dat er een prachtig artikel over zijn aanpak werd geschreven.
Het beschrijft het grondgebied met monumentale hoeve wat Etienne en zijn partner Emmy in 2003 kochten, totaal overwoekerd en verwaarloosd. Nu de hoeve op Landgoed de Vijverhoeve prachtig is gerestaureerd, wil Etienne samen met de omringende boeren, een groene verbinding mogelijk maken tussen het natuurgebied de Kalmthoutse heide in België en het landgoed Wouwse Plantage in Nederland. Hiervoor vroeg hij subsidie aan uit de boscompensatieregeling. Door het aantrekkelijke idee van deze natuurverbinding werd het projectplan door de gemeente snel goedgekeurd.
Lees het artikel op:  Nature Today | De groene ambitie: herstel van bos met Etienne Schoenmakers

Ander nieuws 

 

Visit Brabant lanceert wandelstartpuntenkaart

Het Visit Brabant Routebureau is bezig met de ontwikkeling van een wandelstartpuntenkaart https://wandelstarter.nl . BPG heeft daarbij aandacht gevraagd voor het particuliere belang. Op dit moment worden hier voornamelijk wandelroutes over terreinen van de natuurorganisaties op getoond. Natuurlijk lopen er ook prachtige wandelroutes over particuliere landgoederen en gronden. Het gaat om bestaande wandelroutes.
Vindt u het interessant als de wandelroutes over uw bezit ook op deze kaart getoond worden, meldt het dan bij BPG via info@landelijkbrabant.com . 

Agenda

Zaterdag 28 september; Landgoeddag te Singraven
Donderdag 10 oktober 14.00 – 17.00; Damesdag, Landgoed Wellenseind
Vrijdag 1 november en zaterdag 2 november; Natuurwerkdag
Zaterdag 9 november (’s middags); Algemene Ledenvergadering BPG, locatie volgt (landgoed West-Brabant)
Zaterdag 30 november; Algemene Ledenvergadering FPG